ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Vyhledat na webu

s

V Chorvatsku se pěstuje středomořská ústřice, chorvatsky kamenice (Ostrea edulis). Tento druh ústřice se v poslední době prakticky nedaří pěstovat pro velký úhyn v důsledku chorob. Jedním z mála míst, kde se jim ještě daří, je jihodalmatský záliv Malý Ston. I zde však v důsledku změn kvality mořské vody dochází k velkým problémům s udržením biotopu pro tento ohrožený druh.

V současné době se vyprodukuje v pěstírnách malostonského zálivu cca 1,5 milionů kusů této ústřice. Na Jadranu se při umělém pěstování ústřic využívá poznatků ze způsobu života těchto škeblí, patřících mezi měkkýše (Mollusca) ve volné přírodě. Ústřice se přichycují velmi pevnými byssovými vlákny vylučovanými zvláštní žlázou na noze k pevnému podkladu, a to ve svislé poloze - při umělém pěstování to je k nylonovému lanu. Ústřice pak vyloučí těsně u levé části lastury rychle tuhnoucí tmel. Po jeho zatuhnutí už ústřice není schopna změnit své stanoviště. Kolem takto "usazených" ústřic se pak vytvářejí celé kolonie těchto živočichů. Životní cyklus ústřic, během něhož dospívají ke konzumní zralosti, se pohybuje mezi 2,5 až 4 roky.

Pokud by se vám zdála cena za ústřice přehnaná

Sníte ji za pár vteřin, ale rostla pro vás v průměru 3 roky. Tedy cena 3 - 4 kuny (cca 15 Kč) za kus je adekvátní. Ústřice jsou podávány obvykle jako předkrm (cca 10-15 ks/os, záleží na vás, kolik si objednáte). Ale můžete si je objednat i jako samostatné lehké jídlo s pečivem.

Recept: Kamenice na žaru (ústřice na grilu)

  • 24 čerstvých ústřic
  • šťáva z jednoho citronu
  • 2 lžíce olivového oleje

Ústřice omyjeme kartáčkem pod tekoucí vodou, otevřeme a pečeme na grilovacím roštu na mírném žáru. V průběhu pečení pokapeme olivovým olejem a citronovou šťávou. Podáváme s tmavým chlebem, zeleninovým salátem a bílým vínem.

Recept: Kamenice na buzaru (pro 4 osoby)

  • 50 čestvých ústřic
  • 100 ml olivového oleje
  • 150 g rajčat
  • 2 stroužky česneku
  • svazeček petržele
  • 20 g strouhanky
  • 1 lžička vegety
  • sůl, pepř
  • 400 ml bílého vína

Omyjete pod tekoucí vodou kartáčkem ústřice, spaříte rajčata ve vroucí vodě, oloupete a nekrájíte na kostičky. Na rozpáleném oleji osmahněte strouhanku do zlatova, přidejte nasekanou petrželku, rajčata, česnek a vegetu. Promíchejte a krátce poduste (3 - 4 min). Pak přidejte sůl, pepř, podlijte vínem a přidejte ústřice. Přiklopte pokličkou a na mírném ohni vařte cca 15 min. Podává se s pečivem, které se namáčí do takto vzniklé šťávy. Stejným způsobem můžete připravit i jiné plody moře. Příprava „ na buzaru" je velmi jednoduchá a oblíbená po celém Jadranu. Někde se vynechávají rajčata... prý ruší chuť mořských plodů.