Výrobě soli vyhovují především zdejší geomorfologické a klimatické podmínky. Solné bazény se nacházejí v jižní části Pažského zálivu, v přírodní mělčině, ve které je proudění moře mimořádně slabé. Dno bazénů je překryto přírodní vodotěsnou půdou (chor. poplati), a tak spolu s neustálým větrem, který fouká během jarních a letních měsíců, byly vytvořeny podmínky pro rychlé vypařování mořské vody a snadné těžení soli.
Další výhodou Pagu pro dobývání soli je skutečnost, že je zde málo srážek. Dříve se sůl vyráběla v bazénech, ve kterých se sůl shromažďovala lopatami a poté se odvážela vagónky, které vytvářely kompozici nákladního vláčku, odvážejícího sůl do skladů. Před vagónky se sůl odvážela menšími nákladními loděmi a plachetnicemi. Po zbudování moderního zařízení v osmdesátých letech 20. století zanikl starý způsob výroby soli. Po modernizaci závodu Solana Pag se sůl vyrábí zahříváním mořské vody a bazény pozbyly hospodářský význam, v současnosti jsou jen památkou.
Stálou výstavu věnovanou výrobě soli, která historicky významně ovlivňovala ekonomiku a dění na ostrově, najdete v Muzeu soli v Pagu.