Tyto umělohmotné rybky jsou připevněny na silonu, za který se popotahují ze dna směrem nahoru. Aby byl lov efektivní, je nutné do vody svítit. Oliheň tak snadno reaguje na pohyb rybek (na silonu mohou být i 2 rybky) a snaží se je ukořistit v domnění, že jde o skutečnou potravu.
Když oliheň návnadu chytne, nabodne se na její ostny. I lovec začátečník hmatem pozná, že ulovil. Návnadu je pak potřeba rychle vytáhnout, aby se oliheň nevysmekla. Úlovky se umisťují do nádoby s mořskou vodou. Ve snaze predátorovi zmizet vypouštějí olihně tmavou inkoustovou tekutinu a jejich těla mění barvu.
Pro přípravu olihní v kuchyni je nutné je nejprve zmrazit a poté rozmrazit ve slané vodě, aby byly měkké a chutné. Grilované olihně "lignje na žaru" s česnekem, petrželí a olivovým olejem jsou skutečnou delikatesou. Nikde je neumí připravit tak chutně jako na chorvatském pobřeží.
Fotografie na této straně byly pořízeny během nočního lovu olihní v letovisku Mandre na ostrově Pag.
Pokud se zajímáte o rekreační rybolov v Chorvatsku, přečtěte si také informace na stránce Rybaření v Chorvatsku.